Jongste Jeugd Hockey

Bij hockeyclub Helmond kun je al op jonge leeftijd beginnen met hockeyen. Naast de wekelijkse trainingen waar je alles leert over de sport, organiseren we door het jaar heen allerlei activiteiten die het hockeyen nóg leuker maken.

Op deze pagina’s vind je alle informatie over hockeyen bij de jongste jeugd. Wil je je aanmelden, een proefles volgen, of heb je vragen dan kun je contact opnemen met één van de leden van de commissie jongste jeugd. Dit kan via [email protected].

Leeftijdscategorieën
Als je op jonge leeftijd komt hockeyen bij HC Helmond hoor je bij de jongste jeugd van de club. Wil je weten vanaf welke leeftijd kinderen kunnen komen hockeyen? De leeftijdsopbouw die de KNHB hanteert voor de jongste jeugd gaat op basis van peildatum 1 oktober van het lopende jaar:

Jonger dan 6 jaar Funkey

6 of 7 jaar F-jeugd

8 jaar E-jeugd (6-tallen)

9 jaar E-jeugd (8-tallen)

Ieder jaar in april inventariseren we bij welk vriendje of vriendinnetje je in het team zou willen. Op basis daarvan worden de teamindelingen gemaakt voor het volgende seizoen. Een paar dagen voor de HCH dag publiceren we de indelingen op deze website.

Commissie Jongste jeugd
De commissie jongste jeugd (JJC) regelt alles wat te maken heeft met de jongste jeugd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ontvangst bij een proefles, vragen per e-mail, teams aanvragen bij de bond, over poule-indelingen communiceren met de bond, inventariseren wie bij wie in een team wil, trainingen organiseren, coaches en managers wegwijs maken en mededelingen doorgeven.

Daarnaast organiseert de commissie Jongste Jeugd leuke activiteiten zoals interne oefenwedstrijden bij de start van het seizoen, een pietentraining, de mini-overnachting, het Jongste Jeugddag toernooi, vriendjes- en vriendinnetjestraining en nog veel meer.

Verder coördineert de commissie Jongste Jeugd de activiteiten rondom het werven van leden voor de Jongste Jeugd in samenwerking met JIBB en Laarbeek Actief.

Voor allerlei vragen over de jongste jeugd kunt u bij deze commissie terecht.

De jongste jeugd commissie bestaat uit:

 • Renee Wessels (voorzitter),
 • Noortje van den Berkmortel
 • Katja Aben
 • Mirjam Korsten
 • Charlotte Bindels-Wouters
 • Dianne Swinkels,
 • Didi Simons
 • Marietta Claassens
 • Jeltje van de Laar

Contactgegevens van alle commissies vind je hier.

Funkey hockey bij HCH

Funkey staat voor: gezelligheid (FUN) is de sleutel (KEY).

Voor de allerkleinsten die graag willen hockeyen met plezier heeft HC Helmond Funkey hockey. Via deze vorm van sport en spel krijgen de kinderen de kans om kennis te maken met hockey. Het is toegankelijk voor 4 tot 6 jarigen.

Funkey bestaat niet alleen uit hockey, het is algemeen bewegingsonderwijs met een onderdeel loopscholing, een onderdeel balvaardigheid en dus een onderdeel (knots) hockey. Ook de normen en waarden van het spelen in teamverband worden bijgebracht, zodat zij met meer plezier, veilig en niet vrijblijvend het spel leren spelen.

De Funkey staat bij HC Helmond onder de deskundige leiding van Fieke Boekhorst, voormalig lid van Nederlands Olympisch hockeyteam.

Bent u enthousiast geworden?
Kom dan gerust eens kijken bij Funkey op zaterdagochtend van 8:45 tot 9:45 op Veld C of schrijf uw kind meteen in via het algemene leden inschrijfformulier.

Wilt u meer informatie, stuur dan een mail naar: [email protected]

Trainingen en wedstrijden

Proeftrainen

Denk je erover om te komen hockeyen bij de jongste jeugd (F of E), dan kun je twee keer vrijblijvend komen trainen. Voor een proeftraining heb je nodig:

 • Stick en bal (als je deze niet hebt kun je ze lenen op de club),
 • Sportieve kleding
 • Sportschoenen
 • Eventueel scheenbeschermers
 • Eventueel een bitje (wel aan te raden, online goedkoop te verkrijgen)

Je kunt je aanmelden voor de proeftrainingen door een mail te sturen naar [email protected] met je naam, geboortedatum en geboortejaar. We laten je dan zo snel mogelijk weten wanneer je mee kunt doen!

Trainingstijden
Onze jongste jeugdleden trainen twee keer per week (8-tallen). Hieronder zie je wanneer de verschillende jeugdleden op het moment trainen. Op zaterdag spelen de F- en E- jeugd competitiewedstrijden.

Coach en teammanager
Vanaf de F-junioren worden er op zaterdag wedstrijden gespeeld. Dit betekent dat ieder team één of twee coaches en eventueel een teammanager nodig heeft. Nadat de teamindeling bekend gemaakt is, komt het nieuwe team bij elkaar. Samen worden dan de taken verdeeld. Denk onder andere aan een rijschema maken, ondersteunen bij trainingen (die gegeven worden door een professional), mededelingen doorgeven, inventarisatie binnen het team en dit doorgeven aan de JJC, de standen doorgeven, etc. Om een team te begeleiden is geen hockey-ervaring nodig. Het gaat om het plezier en het teamgevoel. Hier lees je de spelregels die gelden voor de Jongste Jeugd.

HC Helmond werkt met een digitale omgeving (LISA) waarin alle informatie te vinden is over trainingen en wedstrijden. Met behulp van uw lidnummer kunt u zich aanmelden voor LISA. Op deze website vindt u meer informatie en uitleg over LISA. Heeft u andere vragen over LISA, bekijk dan de handleiding.

Selectie/prestatiehockey
Binnen de Jongste Jeugd werken we met ‘indelen’ (bij welk vriendje of vriendinnetje in het team) en met ‘actief samenstellen’ (hier worden een aantal extra facetten meegenomen). Een uitgebreide beschrijving van deze termen vindt u in het document ‘Jongste Jeugd indelen teams’.

- Vanaf de E6-tallen worden de kinderen beoordeeld door de trainster en hun coach. Deze gegevens worden verzameld. Aan het einde van het seizoen organiseren we evaluatie training waar onafhankelijke experts de kinderen beoordelen. Alles wordt meegenomen waardoor we in de E8-tallen één sterk team actief kunnen samenstellen. De andere teams worden voor zover dat mogelijk is ingedeeld naar wens (wie wil bij wie).

- Vanaf de E 8-tallen worden er ook twee keer per jaar beoordelingen ingevuld. Die worden gebruikt voor de overgang naar de D-jeugd. Er wordt gekeken naar de verschillende dingen zoals techniek, inzet, samenspel, sportiviteit, aanwezigheid, etc.

Wie beoordeelt?

1. Evaluatie van de coaches (2x per jaar)

2. Evaluatie van de hoofdtrainer (2x per jaar)

3. Een evaluatietraining in april

Deze beoordeling vindt ieder jaar plaats, zodat uw kind ieder jaar opnieuw in aanmerking komt om in één van de prestatieteams te gaan spelen.

Materialen
Voor zowel de trainingen als de wedstrijden zijn er diverse materialen beschikbaar bij HC Helmond. Denk aan pionnen, keepersspullen enzovoorts. Aan het begin van het seizoen worden keeperstassen uitgedeeld en ontvangt u tegen een borg van 10 euro 20 pionnen waarmee de trainingen gegeven kunnen worden, of voor het uitzetten van de velden op zaterdagen. Die borg krijgt u aan het einde van het seizoen, bij het inleveren van de pionnen, weer retour.