Arbitragenieuws: Spelregelwijzigingen en aanvullingen op de spelregels

 

Nieuws afbeelding

Er zijn enkele wijzigingen in de spelregels en wat aanvullingen hierop. Hieronder kun je de wijzigingen lezen. Heb je vragen? Neem dan even contact op met de arbitragecommissie. 

  1. Sticks bestaat niet langer. Dat betekent dat de jeugd (met uitzondering van jongste jeugd) vanaf dit seizoen ook sticks mag maken. Blijf echter wel op gevaar letten, deze regel blijft van kracht. Bij alle elftalwedstrijden is het spelen van de bal boven schouderhoogte, mits niet gevaarlijk, toegestaan. Hierbij blijft het voorkomen van gevaarlijke situaties de hoogste prioriteit. Je zult dus eerder dan voorheen moeten beslissen wie de bal kan spelen en bepalen of je fluit of nog even wacht. Zodra je ziet dat spelers dicht bij elkaar staan en er gaat zeker een duel om de bal ontstaan moet je fluiten. Het lastige is dat nu niet altijd duidelijk is wie de eerste ontvanger is. Een speler mag immers een bal die over hem heen gespeeld wordt met zijn stick boven zijn schouder stoppen of wegslaan. In dat geval moet de betreffende speler zorgen dat dit ongevaarlijk gebeurt. Zodra er gevaar voor de andere partij ontstaat doordat een speler een bal boven zijn schouder speelt maakt hij een overtreding. Kaarten geef je als straf of als signaal. Probeer dit pas te doen nadat je andere controlemaatregelen (hard fluiten, boos kijken) al hebt toegepast. Het is beter wanneer de kaart niet als verrassing komt.

  1. Het nemen van een spelhervatting direct na een strafcorner met beschermende kleding is toegestaan. Daarna dient de beschermende kleding (masker, kniebeschermers en handschoenen) af te worden gedaan. Let op: het spel hervatten met een self pass is NIET toegestaan. Mocht dit toch gebeuren dan geef je een vrije slag buiten de cirkel. Ook al hervat de verdediger het spel binnen de cirkel.

  1. De omhoog geslagen bal wordt alleen op opzet en op gevaar beoordeeld. Dus ook de backhandslag. Dit wil niet zeggen dat elke hoge backhandslag nu goed is. Hij kan best gevaarlijk zijn en kan ook met opzet omhoog zijn gespeeld. Maar je fluit hem dus niet meer per definitie af als hij iets omhoog gaat;

  1. Ook een schot op doel kan gevaarlijk zijn. Het schot op doel is gevaarlijk wanneer spelers een terecht ontwijkende beweging maken (dit geldt niet voor de lijnstopper bij een strafcorner-situatie);

  2. Alle veldspelers zijn verplicht mondbescherming (bitje) en scheenbeschermers te dragen. Heeft een speler dit niet als hij het veld in wil komen dan laat je dit als scheidsrechter niet toe. Constateer je dat iemand in het veld zijn bitje of zijn scheenbeschermers niet draagt dan corrigeer je dat direct of je laat de betreffende speler wisselen. Kortom: "zonder bitje zit je”. Maar er is geen spelstraf verbonden aan het niet dragen van een bitje (of scheenbeschermers)!

 


Arbitrage | 22 Augustus